De-a lungul anilor am executat diferite structuri de retele, incepand de la clasicele retele pe cupru, retele bazate pe fibra optica, retele wireless precum si retele powerline.
Dar oare ce structura ar trebui sa alegem atunci cand se decide constructia unei retele?
Nu exista raspuns universal, deoarece intervin variabile care trebuiesc elucidate inca inainte de a alege solutia tehnica si anume: costurile, necesitati de viteza de transfer a datelor precum si distantele pe care se desfasoara reteaua.
De exemplu, avem de executat o retea pentru care stim ca vitezele nu vor depasi niciodata 100 Mbs iar bugetul este unul limitat, distanta maxima nu depaseste 20 Km; in cazul acesta, putem alege o retea wireless, tinand cont de costurile de constructie sau inchiriere al unui base station dar si de zona de aplasare a echipamentelor wireless, acestea trebuie sa fie in vizibilitate directa pentru performante optime si pentru a mentine o latenta scazuta.
Pentru retele intinse pe distante foarte mari si cu viteza de transfer mare a datelor, dar si cu un buget generos, putem alege solutia bazata pe fibra optica, care pana la data prezentului articol este imbatabila ca solutie de transfer al datelor.
In schimb, daca se doreste executarea unei retele intr-o cladire spre exemplu, putem folosi echipamente combinate atat wireless, cupru sau power line.